Kertészet és szőlészet 2010/…hét

Kertészet és Szőlészet 2010/….szám.oldal DÍSZNÖVÉNYTERMESZTÉS
Holtidényben
Nyáron a meleg és a szabadságok visszavetik a vágott virágok iránti keresletet,
panaszolják a termesztők, és ez a nagykereskedelmi árak csökkenésében is
megmutatkozik. Másrészt viszont a nyár az az évszak, amikor a vágott virágok
hihetetlen gazdag és sokszínű faj- és fajtaválasztékából válogathatunk.
A kispiaci kereskedelemben ugyan megjelennek különféle házikerti vagy mezei virágokból kötött csokrok, ám nem jellemző, hogy a heti bevásárláskor minden Változatos és tartós színes csokrokkal a nyári kereslet is élénken tartható, ehhez a termesztőknek széles fajtaválaszték áll a rendelkezésükre.
A Gärtnerbörse című német szaklap szerzője csokorba gyűjtötte a nyári vágott értékesítésre alkalmas évelőfajokat. Ajánlásuk kísérleti termesztés, megfigyeléseink kiértékelésén alapul.
A kísérletek 2001 óta folynak Németországban, ahol mintegy 800 új és már bizonyított évelőfajt és -fajtát ültettek ki napos területre. A több éves megfigyelések a fajták minőségéről, szálhozamáról, vázaélettartamáról szolgáltatnak adatot, és azokat az évelőket ajánlják termesztésre, amelyek virágzása a nyári hónapokra esik, jó minőségűek, megbízhatók és Achillea filipendulina
Érdekes a színe Walter Funke fajtának. Az apró piros nyelves virágok sűrűn állnak a 10 cm-es ernyővirágzat sárga közepe körül. A tápanyaggal közepesen ellátott, 40-60 cm sortávolságra ültetett Parkers Varietät fajtáról is jók a tapasztalatok, a 90 cm szárhosszúságú virágok friss és száraz kötészetben egyaránt használhatók, tartósságuk 12-20 nap. A 48 cm-es szárú Walter Funke vázaélete 7 nap, frissentartó Chrysal Clear adalékkal 20 nap.
Aconitum napellus
Az élénk kék színű Newry Blue iránt máris erős a kereslet. A fajtákat 40 cm-es sortávolságra ültették, de sűrűbb térállásban is termeszthető magasra törő karcsú termete miatt. Az első nyílott virágok 70 cm hosszú szárral szedhetők. Tartóssága vízben 9, Chrysal Clear adalékkal 16 nap. Az állományban előfordult a levelek sárgulásával együtt járó hervadás, ám jellemzően hosszú Allium carinatum
A lilásrózsaszín virágok hagymáit késő ősszel ültették, egymástól 15 cm távolságra, a tápanyagszintet közepes értéken tartották. A 40 cm hosszú virágokat nyílottan szedték, amik vázában 17-20 napig tartottak. A fiókhagymák rövidülő szárhosszúság mellett ugyan, de növelik a szálhozamot. Két év után ajánlott a hagymák fölszedése és újraültetése.
Asclepias incarnata
Közepes tápanyagigényű, 30 cm sortávolságra ültethető, karcsún felfelé növő, tejnedves faj, sok apró, mutatós virággal, világoszöld lombbal. Heves esőzés vagy erős szél kedvezőtlen az állékonyságukra. A virágokat 57 cm hosszú szárral félig nyílottan szedték. Tartósságuk vízben 7, Chrysal Clear adalékkal 11 nap. A harmadik év után nagyobb kiesések tapasztalhatók, ezért rendszeresen új növényeket kell ültetni. Ügyeljünk a csigakártételre.
Annak ellenére, hogy a faj félárnyékos nedves helyet igényel, a táblázatban feltüntetett magról szaporított fajokkal jó eredményt értek el a teljes napfénynek kitett kísérleti területen, ahol 30-40 cm-es térállásba, tápanyaggal közepesen ellátott talajba ültették. Az Astilbe chinensis var. taqueti 40, a Grande 60 cm szárhosszúsággal, félig nyílottan szedhető. A Montgomery szára 37 cm és élénk borvörös. A virágok 7 napig tartanak vízben, de a tartósító adalék megnöveli az élettartamukat, és így a 20-30 cm hosszú fűzér teljesen kinyílik.
Clematis recta
A 3,5 cm-es krémfehér, laza virágzatban álló virágok és a szárfelépítés a Pamela fajta sokoldalú kötészeti felhasználhatóságát teszi lehetővé. A 60 x 60 cm-re ültetett állományban a hosszúra növő hajtások támasztást igényelnek, a jól elágazódó szárak és kacsok erősen kapaszkodnak. A 25-100 cm hosszú hajtásokat 2-3 nyílott virággal szedik. A Pamela az egyik legtartósabb fajta, vízben 10, Chrysal Clear adalékkal 18 napig életképes.
Coreopsis grandiflora
A Schnittgold összehasonlítva a többi Coreopsis fajtával, erős, hosszú száraival tűnik ki, emellett tartósan és folyamatosan virágzik. A szélén enyhén cakkos, világító sárga virágok a friss zöld lombbal és a fényes szárral szép kontrasztot képeznek. A magról szaporított fajtákat 30 cm-re ültették, és közepes tápanyagszinttel látták el. A virágokat nyílott állapotban 51 cm-es szárhosszúsággal szedték. Vázában hét napig él, a tartósítószer nem volt rá hatással. Harmadik év után az állomány „kimerül”, és hiányosan hajt. Crocosmia
A Lucifer fajta különösebb téli védelem nélkül kiválóan áttelel. A vékony, 10 cm-es mulcstakarás segíti a fiókhagymaképződést, sűrű állomány alakul ki, és visszaszorítja a gyomosodást. A hagymagumókat 10-12 cm-nél nagyobb távolságra nem célszerű ültetni. A 60-80 cm-es hajtásokat nem szabad túl bimbósan szedni. A 2-3 nyílott virággal szedett szárak 15 cm hosszú füzérein vázában 10 napon belül végig kinyílnak a bimbók. Frissentartó adalékkal 18 napig élnek. A virágkötészek a kardalakú leveleket és a bütykös magtokokat is felhasználhatják. Három év elteltével az állomány annyira besűrűsödik, hogy szükségessé válik a gumók fölszedése és újraültetése.
Delphinium
A szarkalábak a klasszikus nyári virágok közé tartoznak. A vizsgált 18 fajta közül a Magic Fountains Dunkelblau és a Waldenburg már júniusban szedhető, kicsit később, második lépcsőként nyílik az Augenweide, a Finsteraarhorn és a Gletscherwasser. A 30 cm távolságra ültetett növények közepes-magas tápanyagigényűek. A Magic Fountains Dunkelblau 60 cm hosszú szárainak megtartásához támaszték szükséges, a többi fajtának nincs ilyen igénye. A sűrű füzérek már az első nyílott virággal leszedhetők. Vázaélete 7 nap. A vízben oldott Chrysal Clear segíti az összes bimbó kinyílását és megkétszerezi a tatósságot. Az állományok hosszúéletűek, rendszeres ifjítást igényelnek. A világoskék Augenweide kivételével figyelni kell a fajták Echinacea purpurea
Krémsárga virágok, függőleges növekedés, olykor kanalas nyelves virágok a jellemzői az új Sunrise fajtának. 30 cm-es térállásban közepes tápanyagigényű. Az első nyílott virágok 50 cm-es szárral szedhetők. Vázaéletük 13-16 nap. Az állomány már az első tél után erős kieséseket mutatott, csak egyévesként Eryngium x tripartitum
Friss és szárított hajtásai is jól használhatók a kötészetben. A felső negyedben jól elágazódó szárakon több 3-5 cm-es, gömbölyű virágzat díszlik. 30 cm-es távolságra ültethetők, közepes tápanyagigényűek. A teljesen kialakult, kék virágokat szedik. A 75 cm szárhosszú virágok hetekig tartósak, száríthatók. A robusztus állomány több éven keresztül szedhető.
Eupatorium fistulosum
A hosszú szárú Glutball fajta méretesebb dekorációk készítésére és csokrokba való. A 100 cm-es virágszáron a sötét rózsaszín ernyők átmérője eléri a 22 cm-t. Az oldalról kitörő hajtások virágai valamivel kisebbek. A nagytermetű, tápanyagigényes évelőt 40 x 120 cm-re ültetik. A virágok 12 napig őrzik meg Helenium autumnale
A Goldrausch és Kugelsonne fajták sárgán nyílnak. A töveket egymástól 60 cm- re ültették, de szűkebb térállás is megfelel, meghálálják a támasztékot. A virágszedés fő időpontja augusztus eleje. A hajtások május közepi visszavágása 2-3 héttel késlelteti a virágzást, de erősíti az elágazódást, így mintegy 19%-kal nő a szálhozam, amíg a szárhosszúság 83-ról 68 cm-re csökken. 2-3 nyílott virággal szedik. Vízben 10 napig él, adalékkal további 6-10 nappal megnő a Heliopsis helianthoides
A Sommersonne és a Spitzentänzerin sárga virágúak. A nagy szálhozamú fajták tartós virágai már június végétől szedhetők, erős, jó minőségű szárakkal. A virágzás szeptemberig tart. 40-60 cm-es tőtávolságra ültetett állománya közepes- magas tápanyagigényű. A fölfelé törekvő szárak növekedéséhez támaszték föltétlenül szükséges. Szedésre a teljesen kifejlődött virágok alkalmasak. A Sommersonne 67, amíg a Spitzentänzerin szára 70 cm. Tartósságuk vízben hét, adalékkal 18 nap. Öt év elteltével a virágok és a szárak minősége a Sommersonne fajtánál romlik, az állomány rendszeres ifjításra szorul.
Origanum
A tiszta színekben nyíló, illatos hajtású O. laevigatum Herrenhausen és a Rosenkuppel, csakúgy, mint az Origanum vulgare Album kötészeti kiegészítőként használható. Az enyhén elterülő növekedésű típusokat 30-40 cm távolságra ültetik, közepes tápanyagellátás mellett sűrű állományt képeznek. Az első nyílott virággal szedhető szárak 40-50 cm hosszúak. Tartósságuk 8-10, adalékkal 14 nap. Az állomány több éven át alkalmas szedésre.
Lisztharmat és fonálféreggel szembeni érzékenység, valamint virághullás miatt a Phlox méltatlanul mellőzött a nagyobb felületű vágott termesztésből. A vizsgálat viszont az élénk rózsaszín Phlox paniculata Rosenberg egészségességét és remontáló képességét igazolta. A töveket egymástól 60 cm-re ültették, de megállapították, hogy a 40 cm is elegendő. A hajtások május végi visszavágása mintegy 3 héttel késlelteti a virágzást, és a virágszárat 65-ről 50 cm-e rövidíti. Az állomány a 7. évben kezdett kimerülni, ám lisztharmatfertőzés csak a 8. évben jelentkezett. A kisvirágú P. amplifolia és a P. maculata Natascha fajták is hasonló lisztharmattal szembeni ellenállóságot mutattak. Mindkettő ajánlható szabadföldi vágott termesztésre. A P. amplifolia támasztékot igényel, visszavágása 3 héttel késlelteti a virágzást, ezzel kitolható az értékesítési idény.
A virágokat 60 cm hosszú szárral, 2-3 nyílott virággal szedték. Vázaéletük Physostegia virginiana
Mindkét fajta (Schneekrone, Summer Snow) értékes vágott alapanyag. A friss zöld levelek szép kontrasztot képeznek a fehér füzérekkel. Az állományt 30-40 cm-re ültették, de a keskenyebben fölfelé törő fajoknak a szűkebb térállás is elegendő. Tápanyagigényük közepes. A füzérek első nyílott virággal 50 cm-es szárhosszúsággal szedhetők. Vázatartósságuk vízben 7, adalékkal 14 nap.
Rudbeckia fulgida
Igazi nyári színt varázsolnak a csokrokba. Az erősebb hajtásképződésű fajokat érdemes 40-50 cm távolságra ültetni, közepes tápanyagszinten táplálni. A nyílott virágokat 40 cm szárral szedték, vázaéletük vízben 15, adalékkal 30 nap. Öt év után a szálhozam visszaesik és újra kell telepíteni a töveket.
Solidago
Laza füzérei, friss zöld levelei és hajtásai kiválóan illenek a nyári csokrokba. Szabadföldi termesztésben erőteljesek, hosszú életűek, egészségesek és igénytelenek. A keskeny fölfelé törő növekedésű évelőket 30 cm-re ültették sorba és közepes szinten táplálták. A hajtások kora tavaszi visszavágása a növények stabilitását tovább erősítette. A szárak a virágok egyharmadának kinyílásakor szedhetők, a fölösleges lomb a 70 cm hosszú szárról leszedhető. Az állomány nyolc év után még erőteljesebb, egészséges, egyöntetű növekedésű és x Solidaster luteus
A Solidago fürtös virágfelépítését és sárga színét a nemesítők az Aster ptarmicoides kissé kúpszerű fészkes virágzataival ötvözték. Az 50 cm hosszú virágok a csokorkötészetben kiegészítőként használhatók. Május közepi visszavágással a szedési idő némiképp eltolódik és a stabilitás erősödik, de támasztékra szükség van. Szedéskor a halványsárga, apró virágok egyharmadának nyílottnak kell lennie, hogy tartósságukat 8-10 napig megőrizzék. Lisztharmatfertőzés felléphet. 5-6 év elteltével érdemes az Tradescantia x andersoniana
Különleges virágszín és érdekes virágfelépítés jellemzi a Red Crape fajtát. Az erős rózsaszín, háromtagú, 4 cm-es virágok egzotikus hatásúak. A 42 cm hosszú szárak vázában 12-14 napig tartanak. A bimbók egymás után nyílnak, így a virágok sokáig szépek. Az állomány hosszú éveken át szedhető.
Veronicastrum virginicum
A Pink Glow és a Roseum egyöntetű, karcsú, 100 cm hosszú szárral szedhető. A 15 cm hosszú fűzér fehér virágai narancsos porzószálakkal és leheletnyi rózsaszínnel díszítettek. A növényeket egymástól 60 cm-re ültették, közepes tápanyagellátás mellett. A május közepi visszavágás nem eredményezett javulást, így nem ajánlott. A csinos szárak 7-10 napig tartósak vázában. Több éves állomány is megőrzi az egyöntetűségét és egészségét. Az említett vágásra alkalmas fajok sokrétűsége lehetővé teszi a termesztésnek az értékesítési csatornákhoz, a felhasználási területhez és az ízléshez való igazítását. Természetesen a helyi körülmények, az éghajlati viszonyok okozhatnak eltérést, így elképzelhető hogy nem minden fajta egyaránt alkalmas mindenhol. Ám a táblázatban olvasható adatok és ismeretek segítségével a helyi adottságok és piacok igényeinek figyelembevételével tervezhetők. A kultúrák ésszerű költség- és munkaerő-felhasználással ütemezhetők. (A fajok és fajták többsége internetes böngésző oldalakon A Gärtnerbörse cikkét Merényi Alexandra fordította
A vágásra termeszthető évelők szedési ideje és szálhozama
SchneekronePhysostegia virginiana Summer

Source: http://makert.hu/wp-content/files/ujabb-hasznos-cikkek/02vagott-evelok.pdf

teamvictorywillwin.org

Why I Won’t Vote for Obama. And Certainly Not An Anarchist View of the U.S. Elections by Wayne Price - NEFAC In the United States, there has developed an enthusiastic movement of support for the Democratic presidential candidate, Senator Barack Obama. Besides the large numbers he appeals to, especially among young adults, he is overwhelmingly supported by the left: liberals, social democrat

Isospan_pil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Miel ı tt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szerepl ı információkra a kés ı bbiekben is szüksége • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. • E gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítm

Copyright ©2010-2018 Medical Science