Egisvenynelkul.hu

Halixol® szirup
Betegtájékoztató
Hatóanyag:
0,3 g ambroxol-hidroklorid 100 ml szirupban
Segédanyag: trinátrium-citrát, nátrium-benzoát, banán aroma, eper aroma, nátrium-ciklamát, citromsav-monohidrát, povidon, szorbit, tisztított víz.
Külalak: tiszta, átlátszó, halvány sárgás színű, jellegzetes illatú oldat.
Javallat:
Kórosan sűrű nyáktermeléssel járó heveny és idült légúti megbetegedések, mint például tüdőasztma, hörghurut, hörgőtágulat. A nyákoldás elősegítése az orr-garatüreg gyulladásaiban. A száraz köhögést nem csillapítja.
Ellenjavallat:
Ne alkalmazza a készítményt:- ha túlérzékeny ambroxolra, bromhexinre vagy a készítmény bármely segédanyagára- ha terhes vagy szoptat;- ha gyomor-bélrendszeri fekélyes megbetegedése van vagy volt- örökletes gyümölcscukor felszívódási zavarban.
A készítmény egyedi orvosi elbírálás alapján adható:
- a hörgők beidegzési zavaraiban, illetve nagyobb váladékmennyiség képződése esetén,- súlyos veseműködési zavarban.
Mellékhatás:
Mint minden gyógyszernek, a Halixol®nak is lehetnek mellékhatásai.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, a Halixol® szirup szedését hagyja abba, azonnal értesítse orvosát vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház ügyeletén, illetve értesítse a mentőket:- az ajkak, a száj vagy a torok duzzadása, ami nyelési vagy légzési nehézséget okoz;- ájulás vagy ájulásszerű rosszullét.
Ezek nagyon súlyos mellékhatások. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, Önnek súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakciója lehet a Halixol® sziruppal szemben. - csalánkiütésAllergiás reakció jele ez a tünet is. A gyógyszer szedését feltétlenül hagyja abba, a további teendőket beszélje meg kezelőorvosával. Ha a kiütések intenzíven, testszerte jelentkeznek, az esetleges súlyos tünetek megelőzése érdekében forduljon azonnal orvoshoz!A fenti súlyos mellékhatások gyakorisága nagyon kicsi.
Az alábbi mellékhatások a leggyakoribbak: fejfájás, gyengeség, hasmenés, hányinger, gyomorpanaszok, esetleg székrekedés. A mellékhatások általában enyhék és a kezelés megszakítására csak kivételes esetekben van szükség.
Ha bármilyen, a fentiekben nem említett mellékhatást észlel, értesítse orvosát, gyógyszerészét! Figyelmeztetés: A készítmény 1,2 gramm/5 ml szorbitot tartalmaz. Rendeltetésszerű használat esetén egy adag 0,6-2,4 gramm szorbitot tartalmaz. Ellenjavallt örökletes gyümölcscukor-felszívódási zavarban. Gyomorbántalmat és hasmenést okozhat. Cukorbetegség egyidejű fennállása esetén a készítmény szorbit tartalmát figyelembe kell venni.
Kölcsönhatás:
A Halixol® szirup köpetürítést elősegítő hatását köhögéscsillapítók hátrányosan befolyásolhatják. Ezért egyidejű alkalmazásuk csak kifejezett orvosi utasításra történhet.
A Halixol® szirup előnye, hogy fokozza egyes antibiotikumok (amoxicillin, cefuroxim, eritromicin, doxiciklin) átjutását a hörgőváladékba.
Terhesség / Szoptatás:
A készítmény alkalmazása terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt.
Gépjárművezetés:
Nincs arra vonatkozóan adat, hogy a Halixol® szirup a közlekedésben való biztonságos részvételét és a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolná.
Alkohol:
-
Adagolás / Alkalmazás:
Gyógyszerét kizárólag a betegtájékoztatóban leírt adagban és ideig alkalmazza!A Halixol® szirup javasolt adagolása:- felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek: az első két-három napon 3 x 10 ml, később 2 x 10 ml vagy 3 x 5 ml naponta;- 5-12 éves korban naponta 2-3 x 5 ml;- 2-5 éves korban naponta 3 x 2,5 ml;- 2 éves kor alatt naponta 2 x 2,5 ml;A szirupot étkezések után, bőséges folyadékkal kell bevenni. A kezelés ideje alatt a bő folyadékbevitel elősegíti az ambroxol nyákoldó hatását.
Vesefunkció károsodása esetén kérjen tanácsot kezelőorvosától a készítmény alkalmazása előtt, mert lehetséges, hogy Önnek alacsonyabb dózisokra van szüksége.
Ha a szirup alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha adagját elfelejtette bevenni:Ha gyógyszerét elfelejtette bevenni, mielőbb pótolja a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be dupla mennyiséget, mert ezzel már nem pótolhatja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
Túladagolás:
A túladagolás lehetséges tünetei hányinger, hányás, hasmenés és egyéb gyomor-bélrendszeri tünetek.
Túladagolás gyanúja esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Az orvosi segítség megérkezéséig az első tennivaló a hánytatás. Tárolás:
Szobahőmérsékleten, 30°C alatt tárolandó. Felbontás után 4 hétig használható fel.
A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Csomagolás:
100 ml szirup, fehér, csavarmenetes, garanciazáras, alumínium kupakkal lezárt barna üvegben. 1 x 100 ml + egy PP adagoló kupak, kartondobozban.
Gyártó és a forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS Gyógyszergyár NyRt. BudapestMagyarország Betegtájékoztató OGYI eng.száma: 25 880/55/2003

Source: http://www.egisvenynelkul.hu/resources/upload/img/file/halixol_szirup.pdf

Papers published in journals/ present in conferences

PAPERS PUBLISHED IN JOURNALS/ PRESENT IN CONFERENCES JOURNALS: 1. A validated RP-HPLC method for estimation of Oseltamivirinpharmaceutical formulation, J. S. K. Nagarajanetal Der Pharmacia Lettre; 2009, 1 (1):162-168 2. Bioequivalence Study and Pharmacokinetic Evaluation of Two Brands of Tadalafil 20mg tablets in an Indian Population, www. Priory.com 3. Estimation of acetaminophen, dextrop

Calendar notice (to be published 9 march 2012)

Disciplinary Committee Inquiries The Disciplinary Committee of the GBGB were in attendance at a meeting held on 21 February 2012:- Mr K Salmon (in the chair) Dr E Houghton Mr R Woodworth Dr AJ Higgins* (*denotes where Dr Higgins was present in an advisory capacity as Independent Doping & Medication Adviser) 1. *Yarmouth Stadium – LOADED DICE – Professional Trainer Mrs J

Copyright ©2010-2018 Medical Science