Vredesactie.be

Illegale handel uit Palestina in onze winkels
Producten uit illegale Israëlische nederzettingen in Palestijnse Bezette Gebieden liggen te koop in
Belgische winkelrekken, gelabeld 'Produce of Israel'. Om welke producten gaat het? Een
beperkte greep uit het aanbod.

AHAVA DEAD SEA LABORATORIES - cosmetica
het bedrijf
Ahava Dead Sea Laboratories produceert cosmetica, op basis van mineralen uit de Dode Zee. Ongeveer 37% van de aandelen is in handen van de Mitzpe Shalem, een kibboetz op de Westelijke Jordaanoever, 37% is in handen van Hamashbir Holdings, ongeveer 18,5% is van Shamrock Holdings en 75% is van de kibboets Kalia, een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.
in de Bezette Gebieden
Ahava heeft een fabriek, laboratoria en een bezoekerscentrum in Mitzpe Shalem, een nederzetting op de Bezette Westelijke Jordaanoever.
Mitzpe Shalem werd opgericht in 1971. De nederzetting ligt op 7,8 kilometer van de Groene Lijn, buiten de Israëlische afscheidinsmuur. Ze bevindt zich ongeveer een kilometer van de westelijke kust van de Dode Zee. Er wonen ongeveer 200 mensen. De economie van Mitzpe Shalem is gebaseerd op toerisme, landbouw en industrie. Ten noorden van de nederzetting is een militair checkpoint.
De Kibboets Kalia, die 7,5% van de aandelen in Ahava bezit, is een illegale Israëlische nederzetting aan de noordelijke kust van de Dode Zee, omheind en bewaakt door het leger. in onze winkelrekken
Producten van Ahava zijn te koop in tientallen winkels in België Daarnaast heeft Ahava ook een kantoor in Kampenhout.
SODASTREAM – apparaten en siropen voor koolzuurhoudende dranken
het bedrijf
SodaStream produceert en verdeelt toestellen waarmee je thuis koolzuurhoudende dranken kan maken en siropen die je kan toevoegen om er frisdrank mee te maken. SodaStream is geregistreerd in Nederland en Israël, en heeft wereldwijd onderafdelingen. Het bedrijf is actief in 42 landen. De grootste aandeelhouder is Fortissimo Private equity fund, dat ongeveer 32% van de aandelen in handen heeft. SodaStream verkoopt haar producten onder deze namen: SodaStream®, Soda-Club®, AlcoJet®, Sprudelino®, Aquabar®, Gazoz®, Aquafizz®, Aquabubbler®, Penguin®, Sodamaker®, Fountain Jet®, Edition1® in de Bezette Gebieden
De belangrijkste fabriek van SodaStream bevindt zich in de industriezone van Mishor Edomin, een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.
De meeste Israëlische industriezones op de Westelijke Jordaanoever zijn verbonden aan illegale nederzettingen en zijn de onmisbare economische ruggengraat van de lokale nederzettingeneconomie. De Palestijnse bewoners moeten daarvoor wijken. Dat gaat ook op voor Mishor Edomin.
Sinds de oprichting van Mishor Edomin in 1976, is de nederzetting een bedreiging voor het overleven van de Jahalin bedoeïnen, die in de regio kwamen wonen nadat het Israëlische leger in 1967 hun land confisceerde en hen dwong hun traditionele nomadische levensstijl op te geven. In 1996 werden in één klap vierduizend bedoeïnen ontruimd. Palestijnen werken onder slechte arbeidsvoorwaarden in de industriezone, maar mogen er niet per auto in en worden voortdurend door militaire wachttorens in de gaten gehouden. De Israëlische nederzetting legt niet alleen beslag op land, maar ook op de lokale hulpbronnen. De nederzetting beschikt zelf over verschillende grote, sterk bewaakte watertanks, terwijl de bedoeïnen geen toegang tot stromend water hebben en niet van de watervoorraden gebruik mogen maken. In een rapport van Who Profits getuigt een man dat ze per tractor water moeten halen in Jericho, ongeveer een uur rijden.
in onze winkelrekken
België telt (samen met Luxemburg meer dan 1.700 verkooppunten, gaande van grote ketens als Krefel, Media Markt, Euro Center, Eldi, Carrefour Hyper, GB Supermarkten, Express GB, Spar, Louis Delhaize, Delhaize Caddyhome, Cora, Champion-Mestdagh, Intermarche, Prima, Molecule, Cactus, Selexion, Expert , EP, Exellent, Inno, Traffic, Makro en Hubo. → “SodaStream. A Case Study for Corporate Activity in Illegal Israëli Settlements” (Who Profits, januari 2011), ARAVA – fruit, groenten en kruiden
het bedrijf
Arava Export Growers werd opgericht in 1991. Onder de merknaam 'Arava' exporteert het bedrijf fruit, groenten en kruiden. Een deel van die producten wordt in de Jordaanvallei in de Palestijnse Bezette Gebieden geproduceerd.
Arava is voor de helft in handen van B. Gaon Holdings en Hamashbir Holdings. De andere helft is in handen van landbouwers in de Arava regio in Israël en van Jordan River Herbs. Arava heeft onderafdelingen in de VS, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Arava Holland heeft een kantoor in Bleiswijk.
in de Bezette Gebieden
Arava Export Growers exporteert onder andere producten van Jordan River Herbs in de Mehola nederzetting in de bezette Jordaanvallei. Mehola is een Israëlische nederzetting, opgericht in 1968. Ze ligt 2,9 kilometer buiten de Groene Lijn (de demarcatielijn vastgelegd na de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948) en buiten de geplande afscheidingsmuur die Israël bouwt. In de zomer van 2010 liet de Israëlische overheid tenten en tijdelijke woningen afbreken in het bedoeïnendorp al Farsiya, ten oosten van Mehola. Op 19 juli werden de woningen van minstens 107 mensen, waaronder 52 kinderen, vernield. Ondertussen gaat de uitbreiding van de Mehola nederzetting door: eind 2010 keurde de regering financiering goed voor de bouw van 36 nieuwe wooneenheden in Mehola. in onze winkelrekken
Onderzoekers van Vredesactie vonden granaatappels van Arava in BioPlanet. “Dispossession and Exploitation: Israël's Policy in the Jordan Valley and Northern Dead Sea” (B'Tselem - The Israëli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories, mei 2011), ACHVA HALVA – 'halva' (snack op basis van sesam)
het bedrijf
De Ahdut fabriek in de industriezone van de Barkan nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. produceert tahin (sesampasta), halva (een snack op basis van sesam), snacks en snoepjes. De halva komt onder de naam Achva Halva op de markt.
in de Bezette Gebieden
De Ahdut fabriek bevindt zich in de industriezone van Barkan. Die industriezone, onderdeel van de Ariel nederzettingen, werd sinds 1981 steeds verder uitgebreid en is nu de tweede grootste industriezone in de Westelijke Jordaanoever.
De Barkan industriezone werd gebouwd bovenop land dat bij de Palestijnse dorpen Haris, Broqin en Sarta hoorde. De fabrieken die er nu zijn produceren of verwerken onder andere olie, plastic en lood. Ze hebben een ingrijpende negatieve impact op het leefmilieu. Afvalwater wordt uit de fabrieken op Palestijns land geloosd.
De negatieve impact van de industriezone was herhaaldelijk onderwerp van debat op het Palestijnse ministerie van Gezondheid en op internationale for a. Helaas is nog niets veranderd. Integendeel, men verwacht dat de milieuproblemen alleen maar zullen toenemen met de verwachte uitbreiding van de industriezones.
in onze winkelrekken
Onderzoekers van Vredesactie vonden halva uit de Ahdut fabriek in Delhaize.
BEIGEL & BEIGEL - koekjes
het bedrijf
Beigel & Beigel startte als familiebedrijf in 1949, als één van de eerste industriële bakkers. Ondertussen is het bedrijf in handen van Unilever. Die kondigde verschillende keren aan dat ze haar aandelen van de hand zou doen, of de fabriek van Beigel & Beigel uit de Bezette Gebieden zou terugtrekken, maar volgens onderzoekers is dat laatste nog steeds niet gebeurd. Het bedrijf is koploper wat betreft de productie van pretzels en mini-crackers in Israël, met een marktaandeel van meer dan 60%. Daarnaast produceert het bedrijf een variëteit aan chips en gezouten koekjes. Beigel & Beigel exporteert naar meer dan 20 landen.
in de Bezette Gebieden
De fabriek van Beigel & Beigel bevindt zich in de Barkan industriezone, een Israëlische nederzitting in de bezette Westelijke Jordaanoever (zie hierboven).
in onze winkelrekken
Onderzoekers van Vredesactie vonden koekjes van Beigel & Beigel in Carrefour.
MEHADRIN GROUP – groenten, fruit
het bedrijf
Mehadrin kweekt, verpakt, verkoopt en exporteert landbouwproducten. Het bedrijf verdeelt een ruime variëteit aan Israëlische groenten en fruit op de Europese markt via onderafdelingen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. De Mehadrin Group schijnt de positie van het failliete Agrexco overgenomen te hebben als grootste exporteur van landbouwproducten. Haaretz berichtte dat Granot, een vereniging van avocadokwekers en één van de belangrijkste leveranciers van Agrexco, een akkoord over de distributie van avocado's had getekend met Mehadrin en dat vele andere leveranciers snel zouden volgen. Verschillende andere kranten bevestigen dat.
Het is dus heel waarschijnlijk dat Mehadrin de rol van Agrexco zal overnemen, ook wat betreft de invoer op de Europese markt van landbouwproducten uit de Palestijnse Bezette Gebieden. Mehadrin omschrijft zichzelf als “Israëls grootste kweker en exporteur van verse producten” en als “betrouwbare partner van Europa's beste winkelketens.” in de Bezette Gebieden
Onderzoekers vonden aanwijzingen dat Mehadrin een verpakkingshuis heeft in de illegale Beka'ot nederzetting in de bezette Jordaanoever. Arbeiders daar legden uit dat Mehadrin een monopolie heeft op de export uit de nederzetting. Tijdens interviews met onderzoekers getuigden arbeiders dat ze er nog minder verdienen dan het gemiddelde loon voor Palestijnen in de Jordaanvallei, met zelfs lonen van 56 NIS of 11€ per dag. Druiven en dadels die er verpakt werden kregen het label 'Produce of Israël' mee.
Mehadrin gaat er prat op dat ze 65% van de verkoop van de bekende Jaffa citrusvruchten voor haar rekening neemt. Noorse onderzoekers vonden Jaffa sinaasappelen verpakt met het Mehadrin logo in de Massua nederzetting in de Jordaanvallei.
Het bedrijf is tenslotte voor 50% eigenaar van Miriam Shoham, dat een verpakkingshuis voor mango's heeft in de bezette Golanhoogte.
in onze winkelrekken
Omdat de producten uit de Bezette Gebieden het label 'Produce of Israel' krijgen, is moeilijk te achterhalen waar ze precies vandaan komen. Maar omdat Mehadrin nu deels met dezelfde leveranciers werkt als het failliete Agrexco, waarvan bewezen is dat het producten uit nederzettingen in de Bezette Gebieden invoerde, is de kans groot dat die handelsstroom nu gewoon doorgaat. Het is waarschijnlijk dat minstens een deel van de Jaffa citrusvruchten uit illegale kolonies afkomstig zijn.

Source: http://www.vredesactie.be/sites/default/files/IllegalehandeluitPalesti_1.pdf

Chapter - sexual assault in rural communities - briefing - australian centre for the study of sexual assault (acssa)

Two respondents to the survey noted the many opportunities for workers in met-ropolitan areas to engage in feminist activism (such as forums, meetings andactivities like “Reclaim the Night” marches) in contrast to their own contextswhere a public show of feminist solidarity and shared purpose could potentiallybe met with community contempt. Workers also spoke of the added complexitiesof needin

Infobee2

Volume 1, Issue 2 July 2005 Spraying for Soybean Aphids and Mites Special James Tew Interest Points Soybean aphid . Increasingly across Ohio, soybean aphids and soybean mites are becoming a problem. Spray programs are necessary to keep these pestsbelow economic levels. Common insecticides for controlling the soybean aphidare: Warrior (lambda-cyhalothrin), Asana

Copyright ©2010-2018 Medical Science