Voorwoord Deze MasterClass+ Hepatitiden & hiv, afgekort MC+ is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen L&W MasterClasses en Soa Aids Nederland (expertisecentrum voor HIV/Aids en andere SOA). Samen zijn zij verantwoordelijk voor de opzet en inhoud van deze module. Ter voorbereiding op de ontwikkeling van de module is afstemming gezocht met het netwerk van Leververpleegkundigen en de V&VN Verpleegkundig Consulenten Hiv/Aids (VCHA). Deze module is gericht op het vergroten en uitbreiden van kennis en vaardigheden van verpleegkundigen binnen het domein van de (curatieve) hepatitis zorg. Het betreft de zorg voor mensen met alleen een hepatitis-infectie als ook mensen met zowel een een hiv-infectie en een hepatitis co-infectie. De module is geschreven ten behoeve van verpleegkundig consulenten hiv/aids, verpleegkundig specialisten intensieve en chronische zorg binnen de HIV en MDL (Maag Darm Lever) en MDL verpleegkundigen. Onze intentie is dat de MC+ aansluiting vindt op de dagelijkse praktijk, daarom zal deze module een duidelijk interactief karakter hebben, waarin een actieve bijdrage wordt gevraagd van de deelnemers aan deze MC+ hepatitiden. L&W MasterClasses en Soa Aids Nederland wensen u veel succes en plezier tijdens het volgen van deze MC+ hepatitiden. Deze MC+ is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van MSD
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
Inleiding:
Ongeveer 0,2% van de Nederlandse bevolking is chronisch drager van het hepatitis B virus (HBV) en ongeveer 2,1% heeft een HBV-infectie doorgemaakt. Bij de geregistreerde patiënten met een hiv infectie heeft 7% een HBsAG positieve test. Het aantal mensen met een chronische hepatitis C infectie (HCV) in Nederland wordt geschat tussen de 15.000 en 60.000, dit ligt tussen de 0,1 – 0,4%. Bij de hiv-geïnfecteerde patiënten is ongeveer 11% geïnfecteerd met HCV. Hepatitis B infectie:
Infectie met HBV op een volwassen leeftijd verloopt meestal asymptomatisch en resulteert bij minder dan 5% van de patiënten in een chronische infectie. Infectie op jonge leeftijd is geassocieerd met een aanzienlijk hoger risico op een chronische infectie, tot wel 90% in het geval van perinatale transmissie. Patiënten met een chronische HBV-infectie kunnen zich presenteren in één van de vier fases van infectie.
1. Tijdens de immuuntolerante fase is het HBeAG aantoonbaar, HBV-DNA is hoog (> 1,0 X 105
kopieën/ml) en het ALAT is niet verhoogd. De duur van deze fase ligt in het algemeen tussen de 10 en 30 jaar.
2. In de immuunactieve fase treedt activiteit van de afweer tegen het virus op, waardoor de
hoeveelheid virus daalt en het ALAT stijgt. Tijdens deze fase kan het HBeAG verdwijnen.
3. De inactieve fase, treedt op na het verlies van HBeAg en de vorming van anti-HBe. Deze
fase wordt gekenmerkt door een lage HBV-DNA concentratie en een genormaliseerd ALAT. Deze patiënten ontwikkelen een actieve HBeAg negatieve chronische hepatitis.
4. Reactivatie van een HBV infectie kan optreden in geval van immuunsuppressie.
Hepatitis C infectie: Infectie met HCV leidt slechts bij een kleine minderheid tot acute ziekteverschijnselen. Na infectie ontwikkelt 60-80% van de geïnfecteerden een chronische hepatitis, de rest klaart het virus spontaan. De infectie verloopt meestal asymptomatisch. Bij 10-20% van de geïnfecteerden ontstaat in de loop van 10 tot 30 jaar cirrose. Als er eenmaal sprake is van cirrhose is er een kans van 1-5% per jaar op het ontstaan van hepatocellulair carcinoom (HCC). Chronische HCV-infectie wordt gedefinieerd bij aanwezigheid van HCV-RNA meer dan zes maanden na de besmetting. De ernst van de chronische infectie kan variëren van minimale ontsteking tot ernstige ontstekingsactiviteit met fibrose of cirrose. Het beloop van de infectie hangt niet af van de hoogte van het alanineaminotransferase (ALAT) in het bloed. Ook bij een normaal ALAT kunnen fibrose en cirrose ontstaan. Bij een co-infectie met HIV bestaat er een verminderde kans op spontane klaring van het virus, een toegenomen en versnelde kans op cirrose, HCC, gedecompenseerde leverziekte en dood. Andere oorzaken hepatitis: Hepatitis kan ook door andere oorzaken dan een virus veroorzaakt worden. Tengevolge van medicatie, auto-immuun hepatitis en de zogenaamde Non Alcohol Steatosis Hepatitis (N.A.S.H.) Met name de laatste wordt ook wel de ‘stille leverziekte’ genoemd, omdat deze moeilijk te diagnosticeren is. N.A.S.H zien we nogal eens voorkomen bij mensen met het metabool syndroom en obesitas. Ook bij hiv-geïnfecteerden wordt deze vorm van hepatitis gezien. Een aantal antiretrovirale medicijnen kunnen een toxische hepatitis veroorzaken. Bekend hiervoor zijn nevirapine en efavirenz.
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
Opbouw module en certificering De module bestaat uit contactonderwijs en zelfstudie, waarbij de theorie verzorgd wordt door verschillende experts op het gebied van hepatitisbehandeling en hiv behandeling en preventie. Op de laatste dag zal er praktijkgericht onderwijs worden gegeven in de vorm van counseling- en communicatie technieken. Dit wordt verzorgd door een ervaren trainer samen met een acteur. De training is hoofdzakelijk gericht op advisering, ondersteuning bij behandeling, counseling op het gebied van leefstijlverandering. Tijdens de bijeenkomsten is er gelegenheid tot het inbrengen van eigen ervaringen en praktijkvoorbeelden en het opdoen van nieuwe vaardigheden. De sessies hebben een interactief karakter. Er wordt gewerkt met een reader en verplichte en aanbevolen literatuur. Tijdens deze module zullen er een aantal opdrachten gemaakt moeten worden, welke gericht zijn op uw dagelijkse praktijk en die besproken worden tijdens de contacturen. Ter voorbereiding op de module vragen wij van u de meegezonden pre-toets te maken. Tijdens de eerste bijeenkomst kunt u de pre-toets inleveren bij de modulecoördinator. Zoals u in de modulehandleiding kunt zien, is het de bedoeling dat de opdracht voor de laatste dag al op 15 november ingeleverd dient te worden. Dit is op verzoek van de communicatietrainer en de acteur, zodat zij voldoende voorbereidingstijd hebben om de casuïstiek in hun lessen te gebruiken. Na elke bijeenkomst wordt er een evaluatieformulier uitgedeeld. Net als bij andere MasterClasses zijn de evaluaties voor ons belangrijk om de module eventueel aan te passen. De MasterClass+ Hepatitiden & hiv bestaat uit 3 bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten worden op een centrale plaats in het land georganiseerd worden. Voor het verkrijgen van het certificaat is een minimale aanwezigheid van 80% vereist en dienen de opdrachten verzameld in een portfolio uiterlijk 1 week voor de laatste bijeenkomst opgestuurd te worden naar de modulecoördinator. Accreditatie:
In het kader van de ontwikkelingen ten aanzien van kwaliteitsregister en de herregistratie van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten is er zowel bij het Kwaliteitsregister als bij de Registratiecommissie Verpleegkundig Specialismen, accreditatie aangevraagd. De gehele module omvat 1.5 EC. De studiebelastinguren zijn als volgt verdeeld: Contacturen:
Accreditatie is aangevraagd voor verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Na afloop van de cursus zullen de accreditatiepunten via PE-online bijgeschreven worden in ieders digitale portfolio. Registratie Verpleegkundig Specialisten: Preventieve zorg; Chronische zorg bij somatische aandoeningen; Intensieve zorg bij somatische aandoeningen en Geestelijke Gezondheidszorg Registratie Kwaliteitsregister Verpleegkundigen: Deskundigheidsgebieden: HIV/Aids; GGZ; Justitiële Verpleegkunde; MDL
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
Modulecoördinatie: De coördinatie van deze MC+ ligt in handen bij L&W MasterClasses. Zij zijn te bereiken via de algemene mail voor vragen, ziekmeldingen en alle andere vragen die betrekking hebben op deze module Telefonische bereikbaarheid: Nienke Langebeek:
De opdracht voor de laatste bijeenkomst van de MC+ kan gemaild worden naar: Nienke Langebeek
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
Bijeenkomst 1: vrijdag 27 september 2013 Introductie: Nienke Langebeek
Introductie Toelichting MC+ Toelichting modulehandleiding Inleveren Pre-toets
HIV Anatomie/fysiologie en pathologie lever
Eric Tjwa, MDL arts, Erasmus MC Rotterdam
Epidemiologie HAV, HBV, HCV en prevalentie
Eric Tjwa, MDL arts, Erasmus MC Rotterdam
Joop Arends, Internist-infectioloog, UMC Utrecht
Behandeling HCV, zowel mono- als co-infectie
Joop Arends, Internist-infectioloog, UMC Utrecht
Leerdoelen: Na deze dag: Bent u op de hoogte van de epidemiologie van de verschillende hepatitiden
Heeft u kennis van de anatomie/fysiologie van de lever en kunt u deze kennis overbrengen aan anderen
Bent u op de hoogte van de behandelingsmogelijkheden bij Hepatitis B en C Bent u op de hoogte van de laatste stand van zaken omtrent de behandelmogelijkeden van beide infecties.
Maken van pre-toets: deze maakt u thuis en neemt deze mee naar de eerste bijeenkomst.
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
Bijeenkomst 2: vrijdag 8 november 2013 Diagnostiek en mogelijkheden vaccinaties
Verpleegkundige interventies bij HCV behandeling
Leerdoelen Na deze dag: Weet u welke verschillende diagnostische mogelijkheden er zijn
Bent u op de hoogte van de vaccinatiemogelijkheden Bent u op de hoogte van de farmacotherapie bij HCV behandeling Bent u op de hoogte van de gevaren van interacties tussen de proteaseremmers en andere co-medicatie Weet u welke samenwerkingsverbanden er mogelijk zijn Bent u op de hoogte van de verpleegkundige interventies bij HCV behandeling
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
Bijeenkomst 3: vrijdag 22 november 2013 Communicatie technieken theorie en praktijk
Psychiatrische preventie, interventies bij behandeling
Leerdoelen: Na deze dag: Heeft u kennis van de mogelijke psychiatrische problemen bij HCV behandeling
Heeft u kennis van het herkennen van psychiatrische symptomen
Weet u welke counseling technieken er gebruikt kunnen worden
Kunt u counseling technieken in uw eigen praktijk uitvoeren
Lees uit reader: Artikel 12, 13 en bekijk de vragenlijsten 14 en 15 Beschrijf een casus (max. 4 A4) vanuit uw eigen praktijk, waarin u met name de communicatie met de patiënt uitwerkt. Wat ging er goed in de communicatie en wat ging er minder goed. Beschrijf uw sterke en zwakke punten. Geef hierin aan wat u denkt dat de patiënt van een hulpverlener verwacht en hoe u aan die verwachting probeert te voldoen. Een handige werkwijze hierbij is de STARR methode: S: Beschrijf de situatie T: Beschrijf je taken A: Beschrijf je acties die je hebt ondernomen R: Beschrijf de resultaten van deze acties R: Reflectie – Wat ging er goed, waar ondervind je knelpunten, wat ga je een volgende keer anders aanpakken Mail deze opdracht uiterlijk 7 juni naar de modulecoördinator.
De opdrachten worden gebruikt bij de lessen praktijkgerichte counseling.
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
Communicatie technieken theorie en praktijk
Vervolg op bijeenkomst 3 Leerdoelen: zie bijeenkomst 3 Lunch
Leerdoelen: Na deze dag: Heeft u kennis van de ervaringen van patiënten met HCV behandeling
Weet u wat patiënten verwachten van de hulpverleners
L&W MasterClasses: Hepatitiden en HIV 2013
A biológiailag aktív “Sugar Crush” táplálékkiegészítő nyílt, nem randomizált kísérleti tanulmánya KÍSÉRLETI EREDMÉNYEK Vezető kutató: Ph.D., Doctor of Medical Science, Professor Ametov A.S., Head of the Endocrinology and Diabetology Department, State Educational Management /GOU/, Additional Professional Education /DPO/, Russian Medical Academy of Post-Diploma
The Partners at this practice provide the services under agreement with Devon Primary Care Trust (NHS Devon) and offer a full general practice service. Welcome We are a small friendly practice working in a surgery that was opened in March 1993 and had an extension opened in May 2005. The Practice team strives to provide high quality patient care based on careful evaluation and monitored e